Autorijschool Michel van Uden

Praktijk

 

Voordat je aan het praktijkexamen deel mag nemen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat.

Als je aankomt bij het examencentrum maak je eerst kennis met je examinator. Je kunt nooit een examinator kiezen, ook je rijschool kan geen invloed uitoefenen op de examinatorkeuze. Dit wordt door het CBR willekeurig gekozen. De examinator legt je uit hoe het examen gaat verlopen. Hieronder volgt een globale beschrijving van de facetten van het praktijkexamen voordat de rit zelf begint

 

Wat vertelt de examinator voordat je gaat rijden?

Voordat je het examen gaat rijden moet je je legitimeren. Hierna word je duidelijk uitgelegd wat er van je verwacht wordt tijdens de examenrit. Waarschijnlijk heeft je instructeur je al de nodige informatie gegeven waardoor je niets nieuws hoort. Mocht dit wel het geval zijn kun je natuurlijk altijd vragen stellen. Het laatste wat je zou willen is dat je door een communicatiefout je rijexamen niet haalt.

Wat de examinator precies gaat vertellen kunnen we natuurlijk nooit weten. Daar kunnen we je dan ook niet letterlijk op voorbereiden. Wel is het zo dat er een standaard richtlijn is wat de examinator je allemaal moet vertellen. Dit hebben we hieronder op een rijtje gezet. mocht iets je alsnog onduidelijk zijn kun je dit natuurlijk altijd van tevoren aan je rijinstructeur van je rijschool vragen. Je kunt maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn op misschien wel de belangrijkste autorit van je leven.

In het zogenaamde inleidend gesprek komen de belangrijkste punten van het rijexamen naar voren. hieronder staan de punten onder elkaar. Voor alle examen kandidaten is deze informatie hetzelfde. Natuurlijk is het zo dat de examinator niet iedere keer precies hetzelfde verhaal verteld. Alleen de inhoud en de boodschap is hetzelfde.

 

Hoofdpunten inleidend gesprek.

 

· Voor dat het examen begint wordt buiten een ogentest afgenomen. Er wordt gevraagd een kentekenplaat te lezen van een auto op ongeveer 25 meter afstand·

Aansluitend zal de verlichting steekproefsgewijs worden gecontroleerd, waarbij je dimlicht, knipperlichten en het remlicht moet tonen.

· Daarna krijg je nog een aantal controlevraagjes (over instrumenten, vloeistoffen of banden)

· Tijdens het rijden hoor je op tijd en duidelijk waar je naar toe moet rijden, als je geen opdracht krijgt dien je rechtdoor te rijden of anders de doorgaande weg te volgen. Heb je de opdracht niet begrepen, vraag het dan gewoon nog eens. (het richting aangeven is vrijwel gelijk aan een rijles.)

· Je moet zelf letten en reageren op verkeerstekens en signalen van overig verkeer. Dat houdt dus ook in dat je zelfstandig van richting moet veranderen als je niet rechtdoor mag.

· Het is belangrijk dat je je snelheid voortdurend aanpast aan de situatie op de weg en het overig verkeer. Ook dien je besluitvaardig te rijden.

· Voor het inhalen krijg je geen opdracht, dit dien je op eigen initiatief uit te voeren.

· Aansluitend kun je nog vragen stellen indien iets niet helemaal duidelijk is, waarna je met de examinator en instructeur de auto gaat opzoeken.

 

Alvast veel succes!